Huisartsen van gezondheidscentrum Twekkelerveld in Enschede sluiten zich aan bij Ontmoetingspark Rigtersbleek

Samen werken aan een gezonde en actieve wijk

De huisartsen Meijerink, Sandvliet en Baykir van gezondheidscentrum Twekkelerveld in Enschede zijn zorgpartner van Ontmoetingspark Rigtersbleek. Het gezondheidscentrum ziet de samenwerking als een belangrijke stap naar een gezonde en actieve wijk.

Waarom deze samenwerking?

“Als huisartsen zien we dagelijks hoe belangrijk beweging en sociale verbondenheid zijn voor de gezondheid van onze patiënten. Door partner te worden van Ontmoetingspark Rigtersbleek, kunnen we onze patiënten een laagdrempelige en inspirerende plek adviseren waar ze actief kunnen blijven en kunnen ontmoeten. Dit initiatief maakt écht het verschil in onze wijk.”

Meijerink is al 24 jaar huisarts in de wijk en merkt dat het voor een deel van de bevolking steeds moeilijker wordt om voldoende te bewegen en sociale contacten te onderhouden. “Gezondheidswinst is het makkelijkst te behalen door meer te bewegen, maar dan moeten er wel toegankelijke mogelijkheden zijn.”

Wijk in ontwikkeling

De wijk Twekkelerveld staat voor grote veranderingen. Het buurtcentrum is verdwenen, en er wordt gewerkt aan het ‘Huis van de Wijk’, een multifunctionele accommodatie die een ontmoetingsplek voor de buurt moet worden. Dit project is echter pas in 2026 gereed. “Het Huis van de Wijk wordt een sociale ontmoetingsplek, maar beweging en gezondheid staan er niet centraal. Daarom zijn initiatieven als Rigtersbleek Actief zo belangrijk,” aldus Meijerink.

Inspiratie uit Vancouver

Een voorbeeld van hoe een openbare ruimte mensen aanzet tot bewegen, is volgens Meijerink de Vancouver Seawall, ‘s werelds langste ononderbroken waterkantpad. “Zo’n open, uitnodigende plek zorgt ervoor dat mensen elkaar zien bewegen, en dat werkt aanstekelijk. Dat zie ik ook bij Ontmoetingspark Rigtersbleek: het ligt centraal in de wijk, het is open en toegankelijk. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld een sportschool, waar je niet zomaar naar binnen kijkt.”

Concrete voordelen voor patiënten

Op dit moment zijn al zo’n 50 patiënten van het gezondheidscentrum lid van Rigtersbleek Actief. Sommigen zijn doorverwezen door de fysiotherapeut, die hen op de mogelijkheden wijst. Meijerink noemt het voorbeeld van een 70-jarige patiënte die via de activiteiten van Rigtersbleek een groep heeft gevonden waarmee ze samen beweegt. “Ze hebben een groepsapp, houden elkaar op de hoogte en stimuleren elkaar. Dat werkt.”

Ook biedt Ontmoetingspark Rigtersbleek mogelijkheden voor programma’s zoals de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) en valpreventie. “Deze trajecten worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar, maar als de vergoeding stopt, vallen mensen vaak terug in oude patronen. Door ze al tijdens het traject bij Ontmoetingspark Rigtersbleek te betrekken, kunnen ze eenvoudig doorstromen naar Rigtersbleek Actief en blijven ze in beweging.”

De rol van de huisarts in de gemeenschap

Meijerink benadrukt dat preventie essentieel is.

“We moeten niet pas praten over beweging en gezondheid als iemand al ziek is. We moeten het eerder aankaarten en mensen begeleiden.”

Voor de huisartsen levert deze samenwerking ook voordelen op. “Welbevinden van onze medewerkers is belangrijk. Als praktijk willen we geen wachtkamer vol mensen die simpelweg nergens anders terechtkunnen.

Door samen te werken met lokale partijen – van huisartsen, ondernemers, sportverenigingen tot kerken – wordt een sterkere gemeenschap gecreëerd. “Samen zijn we verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk,” besluit Meijerink. “En Ontmoetingspark Rigtersbleek is daar een prachtige, laagdrempelige plek voor.”

 

Volgende
Volgende

Quick’20 transformeert naar Ontmoetingspark Vondersweijde